KPK Petanque https://kpk-petanque.com Tue, 01 Feb 2022 18:49:48 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Dart https://kpk-petanque.com/dart/ Wed, 25 Jun 2014 13:02:11 +0000 https://kpk-petanque.com/?p=23 Dart er en præcisionssport, hvor man ved hjælp af såkaldte dartpile, skal ramme en rund dartskive. Kasteren skal stå i en afstand af 2,37 meter fra skiven, og skiven skal placeres på en væg 173 centimeter over jorden.dart Man er gerne to eller flere spillere der kæmper individuelt mod hinanden, og med tre pile per spiller, og typisk affyrer hver spiller alle sine tre pile, inden det er næste spillers tur. Der findes forskellige regelsæt i Dart, men den mest almindelige er det der kaldes 501, hvor det gælder om at komme ned på nul point, fra 501.Dart er først og fremmest en sport, og der findes mange seriøse turneringer rundt omkring, hvor de danske spillere og turneringer er samlet under Dansk Dart Union. Men det er også et hyggespil, der ofte er at finde på diverse barer, hvor gæsterne i mere eller mindre ædru tilstand hygger sig over et spil dart og en øl.

]]>
Curling https://kpk-petanque.com/curling/ Sat, 21 Jun 2014 12:59:58 +0000 https://kpk-petanque.com/?p=19 Curling er en mindre udbredt sportsgren her i Danmark, men under Dansk Curling Forbund, findes der dog 10 klubber fordelt rundt omkring i landet. Curling spilles på is og er en holdsport hvor man er fire spillere på hvert hold.curling Curlingstenen skal skydes afsted over isen hvor den skal ramme så tæt på målcirklen som overhovedet muligt. To af spillerne på holdet har til opgave at feje på isen foran stenen, for at få den til at glide hurtigere afsted. Hver spiller på holdet har to sten, så holdet har altså i alt otte sten der skal spilles afsted i hver runde, og det samme gælder modstanderholdet, så i sidste ende vil der være seksten sten på banen.Der er en del taktik forbundet med spillet, og det er bestemt ikke ligemeget hvor man får lagt sine sten, da man helst skal gøre det så svært for modstanderen som muligt, uden at gøre det for svært for sit eget hold at nå ind til midten. Banen er 44 meter lang og omkring fire meter bred. I Danmark blev curling kortvarigt meget populært, da det danske kvindehold ved vinter OL i Nagano, Japan 1998, vandt de første danske OL medaljer nogensinde i disciplinen, og så var det endda sølvmedaljer. Skipperen for de danske curling kvinder i 1998 var Helena Blach Lavrsen, og hende og de andre piger blev fejret stort da de vendte hjem med medaljerne om halsen.

]]>
Pool https://kpk-petanque.com/pool/ Tue, 17 Jun 2014 13:01:41 +0000 https://kpk-petanque.com/?p=21 Pool er en populær sport, der spilles blandt mange forskellige aldersgrupper og på tværs af interesser. Unge mennesker har taget det til sig som en social aktivitet på skoler, klubber og barer, og der findes flere typer regelsæt indenfor samme sport. Fælles for de forskellige typer pool, er at det handler om præcision, og at det spilles ved et pool bord med en poolkø i hånden.biljardEn type pool er 9-ball, hvor man kun bruger ballerne med numrene 1-9, hvor det primære mål, er at få 9eren i hul, dog skal man hele tiden sørge for at få ballen med det laveste nummer ramt først. Vinderen er den der først får sin 9er i hul, uanset hvor mange baller der er tilbage på bordet.Der afholdes en årlig turnering i 9-ball, kaldet the Mosconi Cup. Her spiller hold fra Europa og USA mod hinanden og dyster om trofæet og vindertitlen. Turneringen har været afholdt siden 1994 og indtil videre har USA vundet elleve gange, mens Europa er løbet med 8 sejre. En enkelt gang blev det en uafgjort dyst. Med en sejr i klar erindring fra sidste år i 2013, og faktisk også de foregående tre år, er Europa og spået gode vinderchancer i år, og bookmakere som Bet365 er da også enige om lave odds til Europæerne. Turneringen i 2014 skal afholdes i Blackpool, England.Den mest almindelige form for selskabspool, altså hvor det ikke er en turnering, men mere et spil for sjov, mellem venner, er 8-ball. Der er en del små regler indover, men i korte træk, handler det her om at ballerne, som kuglerne kaldes, opdeles ligeligt mellem hver spiller, efter det første break-off stød. Herefter gælder det så om at få sine egne baller i hul først, for tilsidst at få 8eren i hul.

]]>
Præcisionssports https://kpk-petanque.com/praecisionssports/ Fri, 13 Jun 2014 12:59:19 +0000 https://kpk-petanque.com/?p=17 Der er en gruppe sportsgrene og idrætter der kræver lidt mere koncentrationsevne og ro på fingrene end andre, og det er de sportsgrene man kan putte ind under betegnelsen præcisionssport. De forskellige sportsgrene behøver ikke nødvendigvis have så meget tilfælles, udover at der er en grad af præcision påkrævet under udførelsen af sporten. Sportsskydning er et godt eksempel på en præcisionssport, hvor man i den grad skal koncentrere sig, og ramme skydeskiven med så stor træfsikkerhed som muligt, og ofte under tidspres.Golf er en anden slags præcisionssport, hvor man med sin golfkølle skal få golfbolden i hul med så få slag som muligt, men man kan her bruge al den tid man har brug for til at forberede slaget. På en bane er der typisk ni eller atten huller. I petanque og boccia skal man også sørge for at kaste sine kugler så præcist og tæt som muligt hen til den mindre kugle, grisen. Andre præcisionssports typer kan være curling, billiard, pool og bowling.

]]>
Boccia https://kpk-petanque.com/boccia/ Wed, 11 Jun 2014 12:58:35 +0000 https://kpk-petanque.com/?page_id=15 Boccia er en art petanque, men er en indendørs variant af sporten. I Danmark findes der over halvtreds boccia klubber under Dansk Handicap Idræts-Forbund, og det er da også en sport, der hovedsageligt bliver spillet af mennesker med et handicap af forskellig sværhedsgrad.BocciaBoccia er en sport der handler om præcision, da man ved hjælp af tolv bolde, seks røde og seks blå, skal ramme så tæt som muligt på en mindre hvid bold. Boldene er lavet af læder, så man har et godt greb om dem.Alt efter hvilket handicap man har, kan man bruge forskellige hjælpemidler til at kaste eller trille boldene. Når der spilles turneringer, deles spillerne op i syv forskellige klasser, der fordeler dem efter handicap. Fem af klasserne er for fysisk og synshandicappede, mens en enkelt klasse er for udviklingshæmmede og den sidste klasse er for folk uden handicap.

]]>
Boules https://kpk-petanque.com/boules/ Sun, 08 Jun 2014 12:57:52 +0000 https://kpk-petanque.com/?page_id=13 Boules, er en fællesbetegnelse for en række sportsgrene, hvor man kaster eller triller jævnt tunge kugler. Herhjemme er den mest populære form for boules, spillet petanque. Boules spil havde sin oprindelse i Europa og i særdeleshed i Frankrig, Italien og Kroatien, hvor det kan dateres mange tusind år tilbage.Boules Men den dag i dag bliver det stadig spillet meget, især i Frankrig, hvor sommertiden er højsæson for Boules spillere. Boule er fransk for bold, og fælles for alle typer af Boules, er da også, at man har et varieret antal kugler, der skal kastes mod et mål, som typisk er en mindre kugle. De væsentligste forskelle på de forskellige boules regler handler hovedsageligt om overfladerne der bliver spillet på, kugletyper og hvorvidt kuglerne skal trilles eller kastes mod målet.Overfladerne kan være meget forskellige, men er typisk enten græs eller sand. Men der kan også sagtens være speciallavede overflader eller baner på asfalt eller grus. Kuglerne kan bestå af træ, eller trælignende plastic, de kan være hule og lavet af metal som bronze eller stål, eller de kan være lavet af læder og fyldt med ud med andet materiale. Kasteteknikken er en hel videnskab i sig selv, men meget overordnet handler det om at man ved kast, i langt de fleste tilfælde skal foretage dem med underhånd.

]]>
Petanque https://kpk-petanque.com/ Mon, 02 Jun 2014 12:57:10 +0000 https://kpk-petanque.com/?page_id=11 Petanque er en sport, der er det mest udbredte spil af de forskellige genrer af Boules. Petanque stammer fra Frankrig, hvor det er en ekstremt populær sport, der både bliver spillet som et familiespil og som decideret konkurrence sport. PetanqueHerhjemme er det også blevet meget populært, specielt blandt den ældre del af befolkningen, og sidst i 1990erne og starten af 00erne poppede der petanque baner op overalt i boligområder, ved legepladser og i sommerhusområder. Også petanqueklubber blev dannet rundt omkring i hele landet, og især i weekenderne bliver der spillet ivrigt klubberne imellem. Ved turneringer i Danmark kan der godt være op mod 150 hold tilmeldt, mens der ved de største turneringer i Frankrig kan være flere tusind hold tilmeldt.I petanque spiller man typisk to hold mod hinanden, med to til tre spillere på hvert hold. Man har seks kugler, som skal kastes så tæt som muligt på en mindre bold af træ, også kaldet “grisen”. Man spiller normalt petanque på baner lavet af hårdt sand eller grus, men spilles der for hyggens skyld, kan man også sagtens spille på græs.

]]>
Petanque – Boule https://kpk-petanque.com/petanque-boule/ Tue, 08 Apr 2014 10:09:29 +0000 https://kpk-petanque.com/?p=6 Hvis du nogensinde har hørt om boule, så har du måske hørt om petanque. Målet er mere eller mindre de samme, at kaste metalbolde så tæt som muligt på målbolden i træ, som går under navnet ”cochonnet”. Petanque spiller på hår hård, men kan også spilles på græs eller sand. Sporten blev opfundet i Paris i løbet af det 20. århundrede.Petanque-boule

]]>